Mayovky na Internetu

Marie Versini vo Viedni

Vídeň (Rakousko), 27. září 2008

V sobotu 27.9. 2008 sa najstaršie kino vo Viedni - Breitenseer Lichtspiele - dočkalo prominentného hosťa. Z iniciatívy Ericha Hammerlera ho navštívila najobľúbenejšia filmová hviezda v nemecky hovoriacich krajinách 60-tych rokov, francúzska herečka, predstaviteľka Nšo-Či, Marie Versini.

Keď som sa dozvedel termín konania, ktorý mi potvrdil Honza Koten a nakoniec aj oficiálna webová stránka Marie Versini, začal sa môj detský sen, stretnúť sa s niektorým z hlavných predstaviteľov filmových Mayoviek, napľňať skutočnosťou. A to aj vďaka tomu, že trasa Bratislava - Viedeň je minimálna, neváhal som ani na chvíľu. Spolu s dcérou, spoluautorkou fotografií a kameramankou v jednej osobe, sme krátko po 16. hodine zaparkovali na Breitenseer Strasse 21 vo Viedni. Oznam na nenápadnej rožnej budove bol jednoznačný - Marie Versini - 27. september.

Avízovaný začiatok o 16:30 nič nenasvedčoval tomu, že o pár minút by mala prísť sestra Winnetoua, idol mládeže 60. tych rokov, štvornásobná víťazka zlatého Otta časopisu Bravo a predstaviteľka slávnej Nšo-Či. Jednoducho prišli sme prví. Kino skutočne dýchalo atmosférou minulosti. V mini vestibule, ozdobenom artrefaktami starých filmov, dominovali plagáty z filmami Karla Maya, miestnosti s drevenými stoličkami zase dominovalo filmové plátno na celú šírku úzkej kinosály. Premietač sa dostal do svojej kabíny úzkym vstupom vedľa hlavného vchodu priamo z ulice. Čas na príchod Marie som využil kúpou knižky Marie Versini – Ich war Winnetous Schwester, ktorú ponúkla pokladníčka a správkyňa kina v jednej osobe pani Anna Nitsch-Fitz. Nezabudol som ani na ružičku z blízkeho kvetinárstva. Táto moja pozornosť pre Marii "nakazila" v dobrom aj ďalších prichádzajúcich. Tesne pred 17. hodinou doviezol pán Erich Hammerler hlavného hosťa popoludnia. Z auta vystúpila drobná, ale na svoj vek stále šarmantná Marie Versini.

Prišla prezentovať dva filmy: televízny film z roku 1964 A la recontre de Robert Schumann autora, režiséra a manžela Marie Versini Pierra Viallet. Avízovaná návšteva takmer 90 ročného pána sa však nekonala. Druhým premietaným filmom bol Winnetou 1. diel. Obom filmom však predchádzala takmer hodinová autogramiáda, počas ktorej Marie podpisovala asi stovke najvernejších fanúšikov suveníry najrôznejšieho druhu (foto, kniky, plagáty, VHS a DVD obaly, denníčky, programy, tričká a pod.) S úsmevom, kľudom a pohodou, občas popíjajúca džús, vyhovela každej žiadosti rakúskych zberateľov o autogram, medzi ktorými bola aj dvojica zo Slovenska. Príjemne strávený podvečer dopĺňam zopár fotografiami zo stretnutia s nezabudnuteľnou predstaviteľkou Nšo-či.

Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.
Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.Marie Versini ve Vídni | Foto: Ján Winkler.

 

Autor článku - Ján Winkler, vytvořeno - 2.10. 2008.