Mayovky na Internetu

Karl May - Im Lande der Pharaonen

Hohenstein-Ernstthal (Německo), 23. února 2008

Rodné město Karla Maye, Hohenstein-Ernstthal, velmi miluje svého slavného rodáka. Důkazem jsou nejen pamětní desky umístěné na všech domech, které nějakým způsobem zasáhly do života Velkého vypravěče, ale také bezpočet výstav a akcí, které pořádá muzeum spisovatelova rodného domu. A ty nejlepší se přirozeně konají v období Mayova narození.

Název výstavy dává tušit, že jde o Mayovu velkou orientální cestu v letech 1899-1900. Kustody výstavy jsou Hartmut Schmid a Jens Pompe, z jejichž sbírek pochází mnoho vystavovaných exponátů. Další zapůjčili jiní sběratelé a také Muzeum Karla Maye v Radebeulu (např. pečetidlo a Mayovu tropickou přílbu). Vernisáž se konala v sobotu 23. února 2008 a účast byla skutečně hojná. Mezi významnými hosty byli např. spisovatel Christian Heermann, nakladatel Bernhardt Schmid, herec Peter Sodann (např. Místo činu), ředitel Muzea Karla Maye v Radebeulu René Wagner, předseda Karl-May-Gesellschaft Dr. Johannes Zeilinger a další. Přijeli i přátelé ze Švýcarska a Lucemburska, takže se započítáním mé maličkosti lze říci, že účast byla mezinárodní.

A co bylo k vidění? Originální pohlednice, které May odesílal ze své cesty po Orientu, kopie účtů z hotelů, vyúčtování se sluhou Sejjidem Omarem, originály ilustrací vztahující se k orientální cestě – zde jsem měl trochu pocit hrdosti, protože naši zemi reprezentovala Káhira od Gustava Kruma (Lovci lidí) a Útěk z Makattamu od Zdeňka Buriana (Do země mandarínů = A mír na zemi!) - a dále knihy, které byly plodem této cesty, samozřejmě včetně českých vydání. Z dalších zajímavostí stojí za zmínku originál egyptského cestovního pasu Richarda Plöhna, několik suvenýrů, které si May přivezl nebo originál překladu Mayova egyptského pasu. Ještě doplním, že v přízemí budovy, kde se výstava koná (Begegnungstätte, přímo naproti Karl-May-Hausu) je stálá expozice trojrozměrných výjevů z Mayových románů z cínových figurek, rovněž skvostná podívaná, kterou mohu všem doporučit.

Jestli můžete, jeďte se do Hohenstein-Ernstthalu podívat. Cesta není daleká – z Prahy na přechod Hora Sv. Šebestiána je to cca 130 km, možná i méně a dál se budete držet směr Marienberg, Zschopau (obojí objíždíte po obchvatech) a v Chemnitz se dáte podle ukazatelů na Lipsko, až se vám objeví směrník Hohenstein-Ernstthal. A ani zde nezabloudíte, protože Karl-May-Haus je dobře značený. Navíc si budete moci obejít všechna místa, spojená s mládím Karla Maye, mnohdy známá z jeho románů (Můj život a snažení, Ztracený syn, humoresky aj.) Za benzín z Velkého Meziříčí tam a zpět (680 km) jsem zaplatil 1300,- Kč, takže výlet ani není příliš drahý. Výstava potrvá do 30. března 2008.

Fotografie z výstavy jsou k vidění na webových stránkách časopisu Karl May & Co. ve dvou galeriích: Galerie 1 a Galerie 2.

 

Autor článku - Jan Koten.