Mayovky na Internetu

Představení Vinnetou - pokrevní bratrství

Strážovice u Neveklova, 1. srpna 2020

Prvý srpnový víkend ve Strážovicích patřil Vinnetouovi a Old Shatterhandovi a jejich dobrodružství. Na scénu za doprovodu filmové hudby Martina Böttchera přicválal na svém černém koni On, náčelník Apačů Vinnetou, v podání Filipa Minaříka.

Před námi se začal odvíjet příběh, který všichni známe. Mladý zeměměřič Old Shatterhand přijíždí poprvé na Divoký západ a seznamuje se s Vinnetouem. Osvobodí ho ze zajetí Kiowů. Následně je těžce zraněn při rvačce s Vinnetouem. Pečuje o něj Vinnetouova sestra Nšo-či. Po uzdravení bojuje s náčelníkem Inču-čunou o záchranu svou a svých přátel. Nakonec se stanou s Vinnetouem pokrevními bratry.

Druhá část představení patří příběhu Vinnetoua a Ribanny, dcery náčelníka Assiniboinů Tah-ša-tungy. Rozhoduje se o válce a míru mezi indiány a bílými osadníky. Poručík Merril při rokování o míru požádá náčelníka Assiniboinů, aby mu dal dceru Ribannu za ženu a tím zpečetil mír mezi osadníky a indiány.

V poslední části nám tak známého příběhu se Vinnetou a Old Shatterhand ze všech sil snaží, aby bylo zachováno loviště Apačů.

Vinnetou | Foto: Pavlína Klíčová.
"Kořenem všeho toho zla je láska k penězům." | Foto: Pavlína Klíčová.
"Kdo je tato bledá tvář?" | Foto: Pavlína Klíčová.
"Stavíte špatně!" | Foto: Pavlína Klíčová.
První krev | Foto: Pavlína Klíčová.
Old Shatterhand v domácím ošetřování | Foto: Pavlína Klíčová.
Sbratřeni krví | Foto: Pavlína Klíčová.
Hostující Václav Vydra je v sedle jako doma. | Foto: Pavlína Klíčová.
Bílý otec Spojených států | Foto: Pavlína Klíčová.
Intimní chvilka | Foto: Pavlína Klíčová.
Čekání na nepřátele | Foto: Pavlína Klíčová.
Do věčných lovišť | Foto: Pavlína Klíčová.

Ohlédnutí

Představení Vinnetou - pokrevní bratrství v režii Filipa Minaříka mělo premiéru 19. června 2014 v Divadle v přírodě v Horních Počernicích a od té doby je začátkem srpna reprízováno v jezdeckém centru Minarik Dressage ve Strážovicích u Neveklova.

Vzhledem k místu konání měla premiéra jiný feeling než reprízy ve Strážovicích. Za vraty do školního dvora se vinula pěšinka až k pokladně, za níž se otevíral pohled na útulné malé divadlo. Na koně prostor docela malý, chladný vánek pod příkrovem stromů, nebe modré, déšť snad nebude, ale svetr byl opravdu dobrý nápad. Zkušenější návštěvníci měli i deky, které rozprostřeli na lavice hlediště.

Věkový rozsah diváků potěšil stejně jako onehdá na Kladně při Kolečkově adaptaci Vinnetoua - od mládeže po odrostlé, nejmladší tak 10 let? Kolik lidí přišlo kvůli Mayovi a kolik, protože to je jejich městská část, jejich divadlo a kvůli setkání s přáteli? Půlka míst byla blokována papírky se jmény, takže se vyplatilo přijít včas.

Obsah představení již popsala Pavlínka. Snad jen pár postřehů: Filip Minařík zní naprosto úžasně - když člověk zavře oči, slyší Stanislava Fišera. Humor! Režisér se ho nebojí včetně lehké kontroverze, když při zmínce o bílém otci, tj. prezidentovi USA, vidíme v rukou úředníka fotografii Baracka Obamy. Fotografie Donalda Trumpa už tak vtipná není.

Na to, že se jedná o divadlo s minimem prostředků, je i přes pár výtek představení povedené. Zajímavá je i herecká sestava, ať již jde o členy Divadla Neklid Iva Šormana (Gomez), Lukáše Křišťana (Rollins) a Barboru F. Karáskovou (indiánka), nebo herce a uměleckého šéfa Branického divadla Václava Čížkovského (indián), herce Metropolitního divadla Vladimíra Kryštofa Maliňáka (poručík Merril), herečku a historičku Annu Bryson-Gustovou (lord Castlepool), která si zahrála i po boku Rowana Atkinsona, nebo samotného Filipa Minaříka, který se kromě hraní a režírování profesionálně zabývá drezurou koní. Se svým koněm Stormem (Ilči) závodí v kategorii TT (nejvyšší možná) a některé drezurní prvky předvádí během představení. Letos také potěšil Václav Vydra, výborný herec, jezdec a hráč na vojenskou trumpetu!

(Pavlína Klíčová, Ondřej Majerčík - vytvořeno 9. 8. 2020)